Programjaink

Farsangoló

feb
21
Kategória: Galériák
Időpont: 2022. február 21., 00:00
Címkék:
megosztás facebook-n

Ízletes fánkok készültek az AGORA-MSH konyhájában, ahol kicsik és nagyok Geosits Judittól leshették el a fánksütés fortélyait. Mi is leteszteltük a rendkívül könnyű, kívül ropogós, könnyű tésztájú fánkot! ❤️Íme a recept:

Szalagos fánk

Hozzávalók 28-30 darabhoz:

1/2 kg liszt

2 dkg élesztő

5 dkg porcukor

5 dkg vaj

2 tojássárga

1 pohárka rum

késhegynyi só

kb.1/2 liter tej

1 liter olaj vagy 1 kg zsír a sütéshez

A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.

3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.

Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb.1/2 órán át kelesztjük.

Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.

A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánk-darabbal próbáljuk ki. Ha túlforró a zsír, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.

A megkelt fánk felsőrésze kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.

Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, újrakelesztve kiszaggatjuk és utoljára sütjük. Legszebben sül az olajban, ami kevésbé szívódik be a tésztába, így könnyebb is.

Jó sütést kívánunk!

Kapcsolódó galériák
Programnaptár
< 2025. május >
H K SZ CS P SZO V
2829301 2 34
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
1920 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Következők
Szombathely város címer
EMMI logó
NKA
Savaria Nemzetközi Táncverseny honlap
SzombathelyPont
AGORA PROJEKT
Europa Cinemas
OTP simple pay new
Aszakkör
Art Mozi Egyesület
DigIT-AGORA
Médiatanács Támogatási Program
Certificate
Minősített vállalható üzleti szereplő
Látópont
Családbarát munkahely
Minősített közművelődési intézmény
Dun&Bradstreet minősítés bronz
FELELŐS FOGLALKOZTATÓ VAGYOK
ZÖLD MINŐSÍTÉS
HÁROM KIRÁLYFI, HÁROM KIRÁLYLÁNY
Az év Családbarát Vállalata
LEGJOBB NŐI MUNKAHELY 2023
SZOMBATHELYI KÖZÖSSÉGEK TOP-6.9.2-16-SH1-2018-00001
Szombathelyi AGORA a Kulturális Központok Európai Hálózatának tagja lett
TIOP-1. 2. 1/A-12/1 (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program)
TOP- 6.9.2-16 (Terület és Településfejlesztési Operatív program)
TOP-6.1.4-16  - Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés c. pályázati konstrukció
TOP-7.1.1-16-Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva c. pályázati konstrukció