SPORTHÁZ 60

Felbőgnek a motorok, dübörögnek a DJ-szettek, nagyszabású műsorral készül a Sportház 60. születésnapjára az AGORA Savaria Nonprofit Kft. 2023. szeptember 30-án minden olyan egyesület, csoport színpadra lép, akik valaha is otthonuknak tekintették a grandiózus épületet. Széles a paletta, a néptánctól, népzenétől kezdve, a társastáncig, a fúvós -és kórusmuzsikától az elektronikus zenéig, a színházi produkciótól a slam poetriig bezárólag sokféle műfaj szerepel a repertoárban. Mivel egykor az intézmény kezelésében működött a Szabadidőközpont, ezért az ott versenyző rally autók is felparkolnak a Sportház előtti térre.

A Sportház - vagy ahogy egykor hívták - „sportpalota” 1963-ban, 60 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. A kulturális kínálat mindig is széles skálán mozgott kamaraszínházi előadástól, irodalmi és filmművészeti programokon túl a zenei és táncprodukciókig. A Művelődési és Sportház többször volt nemzetközi és országos jelentőségű rendezvények helyszíne, 1966 óta itt zajlik például a már szombathelyi értéknek minősülő Savaria Nemzetközi Táncverseny, amely Magyarország legkiemelkedőbb versenytáncos rendezvénye. Megfordult itt Kodály Zoltán, de koncertet adott a Nazareth együttes vagy a Deep Purple, a King's Singers és a kubai Buena Vista Social Club. A hazai legendák közül az Illés, a Metro és az Omega, valamint a helyben és országosan is nagy népszerűségben örvendő Lord is többször koncertezett itt. A nagyrendezvények mellett családi programok, csoportos kézműves foglalkozások is zajlanak az épületben, amely állandó helyszíne képzéseknek, tanfolyamoknak. A Sportház galériája időszakos kiállítások átmeneti otthona, az elmúlt hatvan évet ezúttal régi plakátok tárlata mutatja majd be. A szervezők a helyiektől, és elszármazottaktól olyan relikviákat is várnak, amelyek a Sportházhoz, programjaihoz, történetéhez kötődnek. Az AGORA munkatársai egy történeti kiállítást álmodtak meg, a tárlat keretében rég nem látott, vagy a nagyközönség számára talán nem is ismert tárgyakat mutatnak be. A kiállításmegnyitón köszöntőt mond Horváth Soma alpolgármester.

Szeptember 30-án 18 órakor kezdődik a másfél órás gálaműsor, amelyen bemutatkoznak az épülethez kötődő, szárnyaikat itt bontogató egyesületek, csoportok és zenekarok. A fellépő helyi vagy elszármazott művészek mellett koncertet ad Varga Viktor, végül pedig DJ-k veszik át a nagyszínpadot. A gálán az egybegyűlteket Dr. Nemény András SzMJV polgármestere és Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszönti.
Szombathely legendás lemezlovasára, a nemrégiben elhunyt Neczpál Györgyre egy DJ-maratonnal emlékeznek meg pályatársai és fiatal feltörekvő kollégái. 21 órától igazi retró discoba várjuk a fiatalabb és az idősebb korosztályt is, ahol felidézhetik avagy felfedezhetik a régi Tri-Show és Kölyökbazár hangulatát.  A délután 17 órakor kezdődő megemlékezésen a közös élményeket Fixl Miklós, a Sportház egykori megbízott vezetője idézi fel.

A Sportház előtti téren ezen a jeles napon közel ötven rally és tuning autó sorakozik fel, emlékezve a Szabadidőközpontban tartott versenyekre. Felbőgnek a motorok, kigyúlnak a fények, ünnepel a Sportház téren és időn át!

 

Gyermek kísérőprogram a Népmese Napja alkalmából:

9:00-12:00 Kézműves kuckó

9:30-10:00 és 10:30-11:00 Diafilmvetítés

 

Program:

15:00 Rally és tuning autó bemutató

17:00 Neczpál Györgyre emlékezünk

17:30 Kiállításmegnyitó

18:00 Sportház 60 - Gálaműsor

21:00 Neczpál DJ-maraton

 

A gála közreműködői:

ELTE PPK Sporttudományi Intézet oktatói és hallgatói

Ferrum Színházi Társulás

Galaxy Akrobatikus Rock And Roll Klub

Lorigo Táncsport Egyesület

Ritmikus Gimnasztika csoport

Savaria Slam Poetry

Savaria Táncsport Egyesület

Sugár/Érintők

Szombathely Város Erkel Kórus Egyesület

Szombathely Város Koncert Fúvószenekara

Ungaresca Táncegyüttes

 

Neczpál DJ-Maraton közreműködői:

Gál András

Pintér Tamás

Szélinger Roland

Varga Róbert